söndag 18 april 1993

Historik

Historik

I begynnelsen varde Hällsvik, och som så många andra ställen runt i kring kusten, beboddes Hällsvik av folk, som hade fisket som sin huvudnäring. Ja, ända ifrån Skottland kom man hit och varje liten jordplätt mellan bergen odlades upp av energiska människor, bönder kallade.

I hela nejden kallades dom "Torslanda-bönner", vilket var fint ska ni veta. Dom odlade fram den absolut godaste potatis man kunde få tag på, och så sålde dom av lite mark till folk som ville ut till landet och havet på sin fritid. Så småningom då, bildade man en sommargästförening.

H ällsviks sommargästförening, med en egen dansbana bort i vägen. Detta hände ungefär när farfar var ung. Och den byggdes upp på berget, bakom vårt långa cykelställ. Åren gick, och en dag (på 60-talet) så svalde inte vändkorset i entrén fler raggare av alla som letat sig hit ut till Hällsvik. Med andra ord fann man nog för gott att slå igen. Men efter ett litet gästspel på en liten äng längs Hällsviksvägen, för midsommardansen, byggdes det upp en dansaltan nere vid havet i Hälleviken. Där är den, ombyggd/tillbyggd under åren, kvar än idag. Ett tag drevs den av Hällsviks villaförening som tagit över.

S å småningom sjönk folks engagemang och intresset dog ut. Föreningen lades i malpåse några år. Fotbollsklubben som fanns då, tog över sommarfesten. Och så småningom tog så HIF över, -93 fick man så ärva hela anläggningen, -med ansvaret, av villaföreningen.

N u när vi är inne i 2000-talet, gäller det samma som alltid: Att en vald styrelse med hjälp av frivilliga, arbetar ideelt i föreningen, för att fullfölja de intentioner man önskat vid årsstämman: att se till att Hällsvik blir en av de skönaste platserna på jorden att bo på.

V i har idag lyckats komma upp i c:a 300 medlemmar (av c:a 530 i Hällsvik). Det är bra, men ALLA borde vara med!

M an gjorde på 1980-talet ifrån komunhåll en dikessamfäll. Den bildades för att få ordning på våra stora diken i Hällsvik. Vatten&Avlopp drogs fram, och så satte byggandet fart. T.o.m. ett bycenter, byggdes upp åt oss.
Alla vill bo här, det kan man ju förstå.

Välkommen hit! Du med!

Inga kommentarer:

Besöksstatistik

Besöksstatistik för hällsvik.nu

web site tracking